20 år sedan orkanen Carola

Fredagen den 3 december 1999 drog orkanen Carola fram över Skrylleskogen och förvandlade stora delar av skogen till plockepinn.

Det var ingen som omkom i Skrylle men en grupp strövare fick spendera natten i Stockstugan medan skogen föll under ett fasligt oväsen. Gunnel och Sven som jobbade på Skryllegården fick skula i restaurangen. Som tur är föll inga farliga träd över byggnaderna. Himlen blev ljus trots att det fortfarande var natt när skogen fallit och månljuset syntes. 

Med vindbyar på 33 m/s som högst är decemberorkanen den kraftigaste stormen i Sverige under 1900-talet med flera stora strömavbrott i södra Sverige och många skador och några dödsfall i Danmark.

1993 bildades naturreservatet Skrylle med målet att omvandla den planterade gran- och tallskogen till ädellövskog med främst ek och bok för att återskapa den gamla Skrylleskogen. På sätt och vis så gjorde orkanen oss en tjänst med trädfällningen även om det skedde under lite väl dramatiska former. Efter stormen återplanterades skogen och det är intressant hur mycket skogen har förändrats på bara 20 år.

 

Bilder från Sydsvenskan, Skånska Dagbladet, Gert-Inge Tapper, Hannes Bengtsson, och Kristin Johansson.