Upptäck naturområden

I Skrylleområdet finns det tio olika naturreservat och en nationalpark. De flesta hänger ihop med varandra och kan nås till fots på markerade stigar från Skryllegården. I naturum vid Skryllegården finns det foldrar och mer information om naturen i området. Naturum är under våren och hösten bemannat av en naturvägledare som kan ge tips på fina områden att besöka.

Vandringar för alla årstider

Skrylleområdet erbjuder många fina naturstigar och vandringsleder. Den längsta av dem alla, Skåneleden, passerar området. Motionsspåren vid Skryllegården går även bra att promenera på och är lämpliga för de som vill kunna gå torrskodda under årets alla årstider.

Nationalparken Dalby Söderskog är genomkorsat av flera stigar som erbjuder en fantastisk vårflora under april och maj månad.

Vid naturreservatet Billebjer kan en vårpromenad kombineras med en picknick med utsikt över Lundaslätten i sällskap med massor av blommande backsippor.

Försommarens fågelsång kan avnjutas i hela området men en vandring genom bokskogen och ut över fäladsmarkerna på den getryggsformade åsformationen vid Knivsåsen är en särskilt härlig försommarupplevelse. Längre fram på året kan utflykten kombineras med att tårna doppas i det kristallklara vattnet vid det gamla stenbrottet.

Höstfärgerna gör sig som allra bäst i vresbokarnas kronor vid naturreservaten Gryteskog och Prästaskogen norr om Torna Hällestad. Bokarnas speciella utseende – knotiga och vridna – har gett området namnet Trollskogen.

Vid Torna Hällestad finns de vackra bokskogsklädda åsarna Prästamöllan och Borelundsåsen.

När vintern gör sig påmind med svala vindar är det behagligt att vandra in i skogen vid Skrylle och traska utmed Ulastigen som startar vid naturum. Vandringen går genom bokskogar, ut på den öppna fäladsmarken vid Skrölle backar, för att sedan söka sig ner mot Ula kärr och den stilla granskogen. Myrstigen går norrut från naturum och rör sig över Måryds skogs- och fäladsmarker. Från Måkullsbacken är det en magnifik utsikt över Vombsänkan. I den södra delen av Skryllereservatet finns en trädslinga där ett 50-tal olika trädarter beskrivs på skyltar uppsatta vid träden. Sinnenas stig är en kort naturstig som startar vid Åkestorpsvägens p-plats.

Skåneleden gör en rundslinga kring Skrylle på sin väg genom landskapet. Lämpliga startpunkter är Skryllegården, Torna Hällestad eller Knivsåsen. Den vackra slingan, som går genom sex naturreservat, är c:a 17 km lång och tar omkring 4 timmar att vandra.